Diş Teli İçin Diş Çekimi Gerekli Mi?

Diş teli (ortodontik tedavi) uygulaması, dişlerin düzeltilmesi ve hizalanması amacıyla kullanılan bir tedavi yöntemidir. Diş teli takılması, genellikle dişlerin doğru bir şekilde sıralanmasını sağlamak ve çeşitli diş problemlerini düzeltmek için tercih edilir. Ancak diş teli için diş çekimi gerekip gerekmediği, her hastanın durumuna ve ihtiyacına bağlıdır.

Diş teli takılacak olan kişinin ağız yapısı, dişlerin durumu, çene yapısı ve tedavi hedefleri gibi faktörler göz önüne alınarak, tedavi planı oluşturulur. Bu plan, bazen diş çekimi gerektirebilir. Özellikle diş sıkışıklığı veya çene yapısının uyumsuzluğu gibi durumlarda, dişlerin düzeltilmesi için boşluk yaratmak veya çekim yapmak gerekebilir.

Ancak her hasta için aynı tedavi planı geçerli değildir. Diş teli takılacak olan kişinin diş hekimi ortodontisti, kişinin özgün ihtiyaçlarına ve ağız yapısına göre bir tedavi planı oluşturacaktır. Bu nedenle, diş teli  için diş çekimi konusunda net bir yanıt alabilmek için bir ortodontiste danışmanız önemlidir. İhtiyacınıza en uygun tedavi seçenekleri ve potansiyel diş çekimleri konusunda size rehberlik edebilirler.

Diş Çekimi Kararı Nasıl Verilir?

Hastanın dişlerindeki çapraşıklık oranına, dişlerin ölçüsüne, hastanın çene ve kemik yapısına ve görüntüleme teknikleri uygulanarak röntgenlerine bakılmalıdır. Bazı durumlarda yer darlığının ölçülmesinde modelleme yetmemektedir. Uzman bir ortodontist tarafından muayene olmayı unutmayın.

Diş Eksiltilince Dişler Arasında Boşluk Kalır Mı?

Ortodonti tedavisi öncesinde çekilen dişlerin ardından kalan boşluklar ortodonti tedavisi uygulandıktan sonra bu başlıklar kalmaz. Diş çekildikten sonra diş telleri yardımıyla boşluklar kapatılır. Çene kemiğinde yaptırılan hareketlilik ile dişler boşluğa yerleşir. Dişlerin diğer taraflarında kalan boşluklar ise kemik oluşumları ile kapanır. Hastanın estetik görünümünde sorun yaşanmaz.

Diş Teli İçin Diş Çekimi Şart Mı?

Diş çekim kararı için çeşitli analizler yapmak gerekmektedir. Bu analizler bile ortodontistler arasında tam bir fikir birliği sağlayamamaktadır. Çekim konusunda her doktorun tercihi farklıdır. Her ortodontist kendi tecrübe, bilgi ve estetik anlayışına göre çekim planlar, ya da planlamaz.  Bazı ortodontistler tedavi için daha sık çekim kararı verirken bazı ortodontistler benzer vakalara daha az çekim kararı verebilmektedir. Ortodontistin bilimsel verilere dayanan güncel tedavi yaklaşımlarını ne kadar takip ettiği de önemlidir.

 Diş Çekimi Neden Yapılır?

Bunun ana sebebi diş kavsindeki yer darlığıdır.  Mevcut yer darlığının miktarı oldukça kritiktir. Bazı ortodontistler yeterli yer yok deyip çekim yapmayı düşünebilir. Bazıları hayır yeterli yer var bu dişler buraya girebilir diye düşünebilirler. Hafif çapraşıklık diş telleri takıldıktan sonra dişlerin biraz öne doğru gelmesi neticesinde düzelir. Bunun yanında farklı yöntemlerle dişler geriye doğru hareket ettirilerek de bir miktar yer kazanılır. Dişlerinizin güzel bir şekilde dizilmesi için yeterli yer yoksa diş çekimi gerekli olur. Ortodonti uzmanınız röntgeninize bakarak ve klinik muayene ile bunun olabilirliğini size anlatacaktır. Ağıdaki nedenlerden dolayı diş çekimi yapılabilir.

  • Çene darlığının giderilmek istenmesi
  • Diş kavsi üzerinde yer kazanma amacı
  • Dişlerin dizilişlerindeki bozukluğun düzeltilmek istenmesi
  • İskeletsel yapının normal standartlara getirilmek istenmesi.

Diş çekimi kararı hangi ölçümlemelere göre verilir?

Dişlerindeki çapraşıklık miktarına, dişlerden alınan ölçüye, hastanın profiline, hastanın yüz yapısı ve kemik yaşına, röntgen analizlerine bakılmaktadır. Diş çekimi kararının sağlıklı verilebilmesi için, yer darlığının mümkün olduğu kadar tam ölçülmesinde sadece model analizi yetmemektedir. Model analizi sonucu, uzak röntgen resmi analizi sonucu ile birleştirilerek çekim kararı verilmelidir. Doğru teşhis ve doğru tanıyı uzman bir ortodontist yapmalıdır.

Özge batmaz Ortodonti

Lingual Tedavi, Şeffaf Plak, Metal Diş Teli, Porselen Diş Teli, Damaklık, Ağız İçi Sabit Apareyler, Ağız İçi Hareketli Apareyler, Ağız Dışı Aparey, Estetik Diş Teli, Estetik Diş Teli, Ortognatik Ortodonti, Çocuk Ortodonti, Yetişkin Ortodonti, Düzeltici Ortodonti, Telsiz Ortodonti, Bonding Uygulaması, Lamina Porselen Kaplama

Özge Batmaz
ORTODONTİ TEDAVİ UZMANI

  • Yetişkinlerde Diş Teli Tedavisi

Yetişkinlerde Diş Teli Tedavisi Ankara’da

Yetişkinlerde diş teli takmak, daha düzgün bir gülümsemeye sahip olmanıza, ağız sağlığınızı iyileştirmenize ve özgüveninizi artırmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca gelecekte ağrılı ve pahalı diş tedavilerinden kaçınmanıza da yardımcı olabilir. Artık Ankara’da diş teli takmayı seçen