Sağlıklı bir ağız yapısı ve ısırma işlemi için erişkin insanlarda, alt çene ve üst çenenin birbirine normal pozisyonda konumlanmadığı veya dişlerin ağız kapalı pozisyondayken birbirleri ile oturmadığı durumlarda yapılan cerrahi işlemdir. Çene ve diş pozisyonlarının olması gerektiği pozisyona getirilmesi için Ortognatik Cerrahi işlemi yapılır. Ortodonti ile dişlerin pozisyonları ayrı ayrı şekillendirilerek tedavi tamamlanmaktadır. Dişlerin sıralanış bozukluklarına çene bozuklukları da eşlik ettiğinde sadece tel tedavisi yeterli olmamaktadır. Aynı zamanda dişlerinin kapanışları ile ilgili problemi olan hastalar, asimetrik görünümlerini düzeltmek isteyebilir. Bazı hastalarda ise görünümde fark edilen bir şey olmasa da ısırma problemi gibi fonksiyonel sorunlar vardır.
Ortodontislerin Rolü Nedir?
Ortognatik cerrahi, ortodontik tedavinin tek başına çene ve ısırma bozukluklarını düzeltemediği durumlarda ayrıca daha iyi sonuç elde etmek için gerekir. Çeneler yeni yerini aldıktan sonra ortodontistler ısırma ilişkisinin en iyi şeklini vermek için bir süre daha uygulamalarına devam edebilir. Ortognatik cerrahi öncesi ortodontistler tarafından üst dişler üst çenede ve alt dişler alt çenede düzenli dizilmeyi sağlamaya çalışılır. Ortodontistler bu dönemde alt ve üst dişlere “cerrahi teller ve kancaları” yerleştirir. Bu teller sayesinde dişlerin doğru yerde tutabilmesi veya ameliyat sonrası dişlerin lastik halkalarla bağlanabilmesi sağlanır.
Ortognatik Cerrahiyi Kim Yapar?
Ortognatik cerrahi bir ekip işidir. Bu tedavi bir ortodonti uzmanı ve bu konuda uzman bir cerrah ile beraber yapılır. Ortodonti uzmanı tüm ortodontik tedavi sürecini yürütürken, cerrah ise hasta ameliyata hazır olduğu zaman genel anestezi altında çeneleri doğru konumuna getirmektedir.
Ortognatik Cerrahi Sizin İçin Gerekli Midir?
- Yüzünüzde, alt ve üst çenenizde asimetri mi var?
- Üst çeneniz geride mi?
- Alt çeneniz geride mi?
- Alt çeneniz ileride mi?
- Hem üst çeneniz geride ve hem de alt çeneniz ileride mi?
- Üst dişetlerinizin görünümü fazla mı?
- Dişlerinizi kapattığınızda açıklık mı kalıyor?
- Konuşma ve beslenme fonksiyonlarınızda kısıtlanma var mı?
- Geceleri nefes almakta zorluk çekiyor musunuz? Uyku apnesi sorununuz mu var?
Ortognatik Tedavi Ne Kadar Sürecek?
Bu süre genellikle 12 – 36 ay arasında olmaktadır. Tabi ki ortodontik probleminin ne kadar ileri olduğuna göre değişebilmektedir. Sonrasında kaçırdığın yada iptal ettiğin randevuları braketlerinin kopması gibi durumlar tedavi süreni uzatacaktır.
Ortognatik Ortodontin Avantajları Nelerdir?
- Tel tedavisi ile düzeltilemeyen diş ve çene bozukluklarının tedavi edilmesini sağlar.
- Yanlış çene konumlarını düzeltir.
- Çiğneme ve konuşmada görülen fonksiyon bozukluklarını düzeltir.
- Dişler, çene ve yüz yapısı uyumlu hale gelir.
- Ortognatik ortodonti, estetik görünüm kazandıracağı için özgüveninizi de arttırır.
- Dişlerin doğru sıralanmasını sağlar.
Doğru uygulanan ortognatik cerrahi ameliyatı sonrasında hastanın yanlış konumlanmış çene yapısı düzeltilir. Böylece ideal ve oranlı yüz görünümü kazandırılır.
Çarpık Dişler: Nedenleri ve Tedavisi Ankara Ortodonti Uzamanı
Çarpık dişler ile gülümseme mi? Sorun değil. Günümüzde dişlerinizi düzeltmenize ve gülüşünüzü aydınlatmanıza yardımcı olacak birçok seçenek var. Ağrılı metal diş telleri artık tek seçeneğiniz değil. Bu, özellikle standart metal diş teli takmayı tercih etmeyen
Yetişkinlerde Diş Teli Tedavisi Ankara’da
Yetişkinlerde diş teli takmak, daha düzgün bir gülümsemeye sahip olmanıza, ağız sağlığınızı iyileştirmenize ve özgüveninizi artırmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca gelecekte ağrılı ve pahalı diş tedavilerinden kaçınmanıza da yardımcı olabilir. Artık Ankara’da diş teli takmayı seçen
Çocuğumun diş teline ihtiyacı olup olmadığını nasıl anlarım?
Ebeveynlik büyük bir sorumluluktur. Bir çocuğun duygusal ve fiziksel sağlığıyla ilgilenmek her zaman kolay bir iş değildir. Bazı insanlar ağız sağlığı ile genel sağlık arasındaki önemli bağlantıyı fark edemeyebilir. Çocuklarınızın iyi ağız hijyeni alışkanlıkları geliştirmelerine