hareketli apareyler ankara

Diş ve çene gelişimini şekillendirmek için kullanılan ortodontik tedavi şeklidir. Halk arasında ‘damaklık’ olarak da tabir edilen hareketli apareyler;  hasta ve hekim tarafından çıkarılabilmektedir.

Hareketli apareyler hangi hastalarda kullanılır?

Süt dişlerinin düşmeye başlayıp daimi dişlerin sürdüğü 7 yaş, çocuk hastaların bir ortodonti uzmanına görünmesi gereken yaştır. Bu dönemde ileride ciddi dişsel ve iskeletsel problemlere neden olabilecek sorunları basit ortodontik aygıtlar (hareketli apareyler) ile çözebiliyoruz. Çocuk hastalarda (7-12 yaş) aşağıdaki problemler var ise mutlaka bir ortodonti uzmanına görünmelidir ve ileride oluşabilecek şiddetli ortodontik problemlerin önlemleri ve tedavileri bu dönemde yapılmalıdır.

Hareketli Apareyler Hangi Amaç İçin Kullanılır?

Hareketli apareyler çoğunlukla süt ve daimi dişlenme çağında çocuklarda görülen yer darlığına bağlı oluşan çapraşıklıkları engellemek ve alt veya üst damak genişletmek amacıyla kullanılır.

Diğer kullanım alanları şu şekilde sıralanabilir:

  • Çürük veya başka bir nedenle erken süt dişi kayıpları,
  • Dudak-parmak emme,
  • Ağız solunumu,
  • Ön dişlerin kapanmaması,
  • Asimetrik büyüme,
  • Alt çenenin ileride veya üst çenenin önde olması,
  • Üst çenede darlığı,
  • Dişlerde çapraşıklık veya dişler arasında boşluklar olması.

Erken ortodontik tedaviler ile ilgili detaylı bilgi için hekiminiz Özge Batmaz’a danışarak öğrenebilirsiniz.

Hareketli apareyler ile erken dönem ortodontik tedavinin faydaları nelerdir?

Basit ortodontik bozukluklar, erken dönemde hareketli apareyler ile hızlıca tedavi edilebilmektedir. Hareketli apareyleri hasta çıkarabildiğinden dolayı ağız içi hijyenini kolaylıkla sağlanabilir. Erken dönem hareketli apareylerle tedavi ile ileride oluşabilecek şiddetli ortodontik problemlerin önüne geçilmiş olur.

Hareketli apareyler tedavisinde çocuğunuz karşılaşabilecekleri zorluklar nelerdir?

Hastanın apareylere alışma sürecinde bazı sesleri çıkarmada zorluk ve tükürük üretiminde fazlalık görülmesinin yanı sıra mide bulantısı da yaşanabilir. Ancak ilk hafta , yüksek sesle kitap okuma egzersizi her hastamızda hızlıca konuşma problemlerinin çözmesine yardımcı olmaktadır.

Apareylerin etkin olabilmesi için yemek harici gece yatarken dahil olmak üzere sürekli takılması gerekmektedir. Hareketli apareylerin kontrolsüz çıkartılması tedavinin gidişatına zarar verebilir. Ağızda olmadığı zamanlarda saklama kabında olması gerekmektedir. Peçeteye sarmak, yada cebe konulmasından ötürü kırılması ve/veya kaybolması tedaviyi aksatmaktadır.

Hareketli apareyleri çocuğum tek başına takıp çıkarabilecek mi?

“Çocuklarımız okulda nasıl takıp çıkaracak?”, “acaba yapabilecek mi?’” diye endişelenmenize gerek yok çünkü kliniğimizde 10 dakikalık pratik ile 7 yaşından itibaren her çocuğumuz kolaylıkla takıp çıkarmaya alışabilmektedir.

Hareketli apareyler can acıtır mı?

Hareketli apareyler canınızı acıtmaz. Ancak hastanın alışma süresinde apareyleri yadırgama görünebilir. Kısa zamanda hasta damağının bir parçası gibi hissetmeye başlar.

Hareketli apareyler ile erken ortodontik tedavisi ne kadar sürer?

Genellikle apareyler düzenli kullanımında 8 ile 10 ayda istenilen sonucu vermektedir. Bundan dolayı Tedavi planına ve ortodontik problemin tipine göre hareketli aparey kullanım süresinde değişiklik olabilir.

Çocuğunuzun ilk ortodontik muayenesinin 7 yaşında yapılması önerilir, ilk ortodontik muayenede erken ortodontik tedavinin gerekli olup olmadığı konusunda hekiminiz Özge Batmaz tarafından bilgilendirilirsiniz. Gerek görüldü ise hareketli aparey için ölçü alınarak süreç başlar. Eğer gerek görülmedi ise; 6 aylık kontrol randevuları ile süt dişlerinin daimi dişlere dönüşme süreci hekiminiz tarafından takip edilir.

Hareketli apareyler ile erken ortodontik tedavi ücreti ne kadardır?

Hareketli aparey ücretleri kullanılacak aparey çeşidine, tedavi süresine göre değişmektedir. Bu apareyler kişiye özel üretildiğinden ötürü her hasta için ücrette farklılık gözükebilir. İlk muayenede hekiminiz Özge Batmaz’dan ücret bilgisini öğrenebilirsiniz.

Hareketli apareyler ile erken dönem ortodontik tedavi  hakkında Özge Batmaz ne düşünüyor?

Çocuğunuza güzel bir gülüş armağan etmek istiyor musunuz? İlk adım olarak onu 7 yaşından itibaren ortodonti muayenesine götürmekle başlayabilirsiniz. Toplum arasında ‘ortodontik tedavi için tüm daimi dişlerin çıkması beklenmelidir’ kanısı gayet yanlıştır. 7-12 yaş arası görülen ortodontik problemlerin tedavisi kolaylıkla hareketli apareyler ile yapılabilmektedir.

Özge batmaz Ortodonti

Lingual Tedavi, Şeffaf Plak, Metal Diş Teli, Porselen Diş Teli, Damaklık, Ağız İçi Sabit Apareyler, Ağız İçi Hareketli Apareyler, Ağız Dışı Aparey, Estetik Diş Teli, Estetik Diş Teli, Ortognatik Ortodonti, Çocuk Ortodonti, Yetişkin Ortodonti, Düzeltici Ortodonti, Telsiz Ortodonti, Bonding Uygulaması, Lamina Porselen Kaplama

Özge Batmaz
ORTODONTİ TEDAVİ UZMANI

  • Yetişkinlerde Diş Teli Tedavisi

Yetişkinlerde Diş Teli Tedavisi Ankara’da

Yetişkinlerde diş teli takmak, daha düzgün bir gülümsemeye sahip olmanıza, ağız sağlığınızı iyileştirmenize ve özgüveninizi artırmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca gelecekte ağrılı ve pahalı diş tedavilerinden