Diş Tellerinin Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Diş teli takarken dişlerinizi fırçalamak daha da önemlidir. Çünkü diş telleriniz yiyecekleri içlerine hapsedebilir. Yemekten sonra ve yatmadan önce ve sonra bakterilerin temizlenmesi, dişlerinizin üzerinde plak birikmesini ve çürümeye neden olmamasını sağlamak için önemlidir. Sabit diş tellerinin bakımı, ister dişlerinizin ön kısmına ister arkasına sabitlenmiş olsun, dişlerinizin temizliğini daha da zorlaştırabilir. Diş telleriniz takıldığında, özel diş fırçaları, şeffaf tabletler, florürlü gargara, özel diş ipi ve dişlerinizi ve diş tellerinizi temiz tutmanızı kolaylaştıracak diğer özel araçları içeren bir bakım paketi satın almanız önerilecektir.

Invisalign® şeffaf plaklar gibi çıkarılabilir seçenekler, temizliğin çok daha kolay olmasını sağlar. Şeffaf plaklar çıkarın ve dişlerinizi her zamanki gibi fırçalayın. İşiniz bittiğinde şeffaf plakları tekrar takmalısınız. Dişlerinizi her fırçaladığınızda plaklarınızın temizlenmesi gerekir. Normal bir diş fırçası ve diş macunu kullanılarak temizlenebilirler.

Ortodontik Tedaviye Uyum Sağlamak

Başlangıçta ortodontik tedaviye alışmak biraz zaman alabilir. Apareyler ilk takıldığında biraz ağrı ya da dişler yeni konumlarına hareket etmeye başladıkça hafif ağrılar yaşamak alışılmadık bir durum değildir. Ancak gerçek ortodontik acil durumların nadir olarak gelişir. Tedavi deneyiminizin mümkün olduğu kadar keyifli olabilmesi için diş tellerinin bakımı da önemlidir.

Diş Teli İle Yemek Yeme

Diş teli takmak yaşam tarzınızda tam bir değişiklik değildir. Ancak tedaviniz sırasında diş tellerinizi ve dişlerinizi korumak için bazı yiyeceklerden kaçınılması gerekecektir. Bu kılavuzlar sabit diş telleri için tasarlanmıştır ancak aynı zamanda Invisalign® tedavisini kullananlar için de iyi bir tavsiyedir.

Diş teli kullanırken kaçınılması gereken yiyecekler

  • Şekerleme gibi sert, çiğneme gerektiren veya yapışkan tatlılar diş tellerinize zarar verebilir
  • Elma veya havuç gibi sert yiyecekleri ısırmak. Bunun yerine onları rendeleyin!
  • Aşırı miktarda şekerli içecek tüketmek
  • Patlamış mısır yemek (diş tellerinize sıkışabileceği için)
  • Sakız çiğnemek, tırnaklarınızı yemek veya kalemlerin ucunu kemirmek. Bu alışkanlıklar diş tellerinize zarar verebilir.

Diş Tellerinizi Korumak

Siz veya çocuğunuz spor yapıyorsanız diş teli kullanarak bunu sürdürebilirsiniz. Ancak oyun veya antrenman sırasında diş tellerine veya dişlere zarar vermemek için ağız koruyucu taktırın. Ortodonti uzmanları, diş teliniz olduğunda hem üst hem de alt dişlerinize ağız koruyucu takmanızı önerir.

Diş Tellerinin Bakımı İçin Diş İpi Ve Ara Yüz Fırçası

Diş yüzeyleri temizlendikten sonra, diş fırçası kıllarının ulaşamadığı dişler arasındaki artıkları uzaklaştırmak için diş ipi ve arayüz fırçaları kullanılmalıdır. Ayrıca ortodontik tedavi gören hastaların kullanımı için tasarlanmış diş ipleri 3 kısımdan oluşmaktadır. Sertleştirilmiş uç, süngerimsi ip dokusu ve normal ip dokusu. Sertleştirilmiş uç ile diş tellerinin altına kolaylıkla diş ipi geçirilir ve dişler arası artıklar temizlenir. Ara yüz fırçası ise ince kıl şeklinde bir fırçadır.  Böylece diş aralarında, diş tellerinin altına sokularak dikey bir şekilde temizlik sağlanır. Ara yüz fırçası ile temizlik macunsuz yapılmaktadır.

Özge batmaz Ortodonti

Lingual Tedavi, Şeffaf Plak, Metal Diş Teli, Porselen Diş Teli, Damaklık, Ağız İçi Sabit Apareyler, Ağız İçi Hareketli Apareyler, Ağız Dışı Aparey, Estetik Diş Teli, Estetik Diş Teli, Ortognatik Ortodonti, Çocuk Ortodonti, Yetişkin Ortodonti, Düzeltici Ortodonti, Telsiz Ortodonti, Bonding Uygulaması, Lamina Porselen Kaplama

Özge Batmaz
ORTODONTİ TEDAVİ UZMANI

  • Yetişkinlerde Diş Teli Tedavisi

Yetişkinlerde Diş Teli Tedavisi Ankara’da

Yetişkinlerde diş teli takmak, daha düzgün bir gülümsemeye sahip olmanıza, ağız sağlığınızı iyileştirmenize ve özgüveninizi artırmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca gelecekte ağrılı ve pahalı diş tedavilerinden kaçınmanıza da yardımcı olabilir. Artık Ankara’da diş teli takmayı seçen