İlk Ortodontik Muayene

Çocuklarda süt dişlerinin düşüp kalıcı dişlerin çıkmaya başladığı dönemde anne baba bir merak başlar. Doğal olarak ebeveyn çocuğumun dişleri yamuk çıkıyor ne yapmalıyım diye panik olurlar. Çocuklarda ilk ortodontik muayene ile tedavi ihtiyacının var mı yok mu bunu belirlemek için 7 yaşında yapılması gerekir. Bir çok durumda eğri çıkmaya başlayan dişler dilin ve dudağın etkisi ile düzelebilmektedir. Ön dört kesici süt dişi düşüp daimileri belirli bir noktaya kadar sürmeden önce  yapılacak fazla bir şey yoktur. Bu ön dört kesici sürdükten sonra hala eğrilikler varsa, bir yer darlığından söz edilebilir. Bir ortodontiste danışılabilir. Burada dikkat edilmesi gereken bir durum üst daimi dişlerin alt dişlerin daha önünden sürmesi gerektiğidir. Eğer üst diş, çocuk dişlerini kapattığında alt dişin içinde kalıyorsa, diğer kesici dişlerin sürmesi beklenmeden bir uzmana danışılabilir.

Çocuklarda Ortodontik Tedavi İhtiyacı Olan Bozuklukların Nedenleri

Genetik Faktörler:

Ailelerden gelen genetik sebebiyle çocuklarda ortodontik tedavi ihtiyacına neden olan bozukluklar sıklıkla görülebilmektedir. Genetiğe bağlı olarak anne ve babadan gelen çapraz kalıtım da çocuklarda ortodontik sorunlara yol açmaktadır. Çapraz kalıtım; örneğin anneden daha kibar küçük çeneler çocuğa geçerken, babadan daha iri dişler geçebiliyor ve bu çocuğun dişlerinde çapraşıklığa neden olabiliyor. Bunun tam tersi de görülebilmektedir. Çocuk babadan daha geniş çene alabilirken, anneden daha küçük dişler alabiliyor. Bunun neticesinde de dişler arasında boşluklar oluşabiliyor.

Çocukların Çocukluk Çağında Kazandıkları Kötü Alışkanlıklar:

Parmak emme alışkanlığı, uzun süre biberon ve emzik emme alışkanlığı, çocuğun agresif olması ve taklit nedeniyle alt çenenin ileri problemi ve istemli veya istemsiz yoğun ağız solunumu çocuklarda ortodontik tedavi problemlerine yol açmaktadır.

Süt Diş Dizisinin Erken Kaybedilmesi ve Sonrasında Onarılmaması:

Süt dişleri alttan gelecek dişler için yer rezervi sağlarlar. Dolayısıyla bir süt dişi zamanından erken kaybedilirse ve yerine de yer tutucu gibi uygulamalar yapılmaz ise diş harmonisi ve dizilimi bozulacaktır. Neticesinde de üst süte binmiş ve çapraşık dişler görülebilmektedir. Çocuklarda ilk ortodontik tedavi problemlerine giren bu durumlarda erken müdahele son derece önemlidir.

Ortodontik Tedavi Çocuklarda Ne Zaman Başlamalıdır?

Çocuklarda ilk ortodontik tedavi ihtiyacının var mı yok mu bunu belirlemek için 7 yaşında ilk muayenesi yapılması gerekir. Ancak ideal tedavi yaşı 9-15 yaş arasıdır. Çünkü bu dönem büyümenin, gelişimin çok hızlı olduğu dönemdir. Dişlerin şekillendirilmesinin en rahat yapılabildiği son derece önemli altın bir dönemdir. Büyüme ve gelişim döneminde alt ve üst çene arasındaki uyumsuzluklar daha kolay tedavi edilebilirler. Kızlarda yaklaşık 16-17 erkeklerde ise 17-18 yaşlarından sonra sadece sınırlı dişsel ve iskeletsel değişiklikler yapılabilmektedir. Bu yaşlardan sonra şiddetli iskeletsel bozukluklar ancak cerrahi müdahalelerle düzeltebilir.

Diş Teli Ne Zaman Takılmalıdır?

Çocuklarda diş teli takılması için en uygun zaman 11-12 yaşlarıdır. Ancak kalıcı dişlerin çıktığı 7-8 yaşlarından itibaren bir diş hekiminin kontrolünde olması önemlidir. Eğer çocuğunuzun 11-12 yaş dönemi geçtiyse de diş teli tedavisi planlanabilir. Ancak erken başlanması tedaviden elde edilen başarı oranını arttırır.

Çocuklarda Ortodontinin Avantajları Nelerdir?

Gelişimin devam ettiği döneminde ortodonti tedavisi çenenin düzgün bir şekilde gelişimini tamamlaması sağlar. Diş dizilimi istenen düzende olur. Ağızdaki kapanma güçlüğü sorunu çözüleceği için ağızdan solunum önlenmiş olur. Çarpık çıkan dişlere en baştan müdahale edilmiş olur. Bu tedavinin çocukluk döneminde tamamlanmış olması, ağız ve diş sağlığı açısından da önemlidir.

Ankara Çankaya bölgelesin de ve çocuğunuzun Dr. Özge Batmaz tarafından yapılacak ortodonti muayenesi değerlendirmesine ihtiyacınız varsa, bugün bizi arayın.

Özge batmaz Ortodonti

Lingual Tedavi, Şeffaf Plak, Metal Diş Teli, Porselen Diş Teli, Damaklık, Ağız İçi Sabit Apareyler, Ağız İçi Hareketli Apareyler, Ağız Dışı Aparey, Estetik Diş Teli, Estetik Diş Teli, Ortognatik Ortodonti, Çocuk Ortodonti, Yetişkin Ortodonti, Düzeltici Ortodonti, Telsiz Ortodonti, Bonding Uygulaması, Lamina Porselen Kaplama

Özge Batmaz
ORTODONTİ TEDAVİ UZMANI

  • Yetişkinlerde Diş Teli Tedavisi

Yetişkinlerde Diş Teli Tedavisi Ankara’da

Yetişkinlerde diş teli takmak, daha düzgün bir gülümsemeye sahip olmanıza, ağız sağlığınızı iyileştirmenize ve özgüveninizi artırmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca gelecekte ağrılı ve pahalı diş tedavilerinden kaçınmanıza da yardımcı olabilir. Artık Ankara’da diş teli takmayı seçen